Κεντρική σελίδα

Η Απιδιά με τους 667 κατοίκους της είναι το πιο ιστορικό χωριό του Δήμου Νιάτων και έχει ζωή 6.000 χρόνων. Κατοικείται ανελλιπώς από την  νεολιθική εποχή.

Κόσμημα της Απιδιάς είναι ο ναός της Kοιμήσεως της Θεοτόκου, μοναδικής αρχιτεκτονικής. Είναι τύπος Μεγάλης Βασιλικής η οποία έχει ιδιαίτερα ανατολικά χαρακτηριστικά. Ο θόλος της στέγης στηρίζεται σε κίονες που φέρουν ωραία ιωνικά κιονόκρανα. Θαυμάσιο επίσης είναι το μαρμάρινο τέμπλο με πλούσιο διάκοσμο.

Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκό κ. Αναστάσιο Ορλάνδο, ο πρώτος ναός χτίστηκε το Θ΄. μ.Χ. αιώνα. Στην ίδια θέση χτίστηκε ο νέος ναός που υπάρχει σήμερα του 11 μ.Χ. αιώνα. Τμήματα του παλιού ναού διατηρήθηκαν στο νέο ναό για διακόσμηση.

Στην Απιδέα όπου τοποθετείται η Παλαιά του Παυσανία (Ελλάδος περιήγησις – βιβλίο 3: Λακωνικά) και ίσως η κώμη Πλείαι του Λιβίου βρέθηκαν πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Στο σημερινό χωριό των «Απιδέων» αναφέρεται και το αργυρόβουλο του Δεσπότου Θεοδώρου του Β” του Παλαιολόγου (1407-1443).

Η Απιδιά με Βασιλικό Διάταγμα του 1842 ορίστηκε έδρα του Δήμου Έλους.

Στο χωριό λειτουργούν αγροτικό ιατρείο, Αγροτικός Συνεταιρισμός, Σύλλογος Γονέων, Πολιτιστικός Σύλλογος, Aθλητικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών. Επίσης υπάρχουν δύο (2) χορευτικά συγκροτήματα. Του Δημήτρη Χριστάκη  και της Ευαγγελίας Λάμπου .

Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με αγροτικές εργασίες. Η Απιδιά φημίζεται για το παρθένο ελαιόλαδο, η δε ονομασία «Λάδι Απιδιάς Λακωνίας» προστατεύεται με την 18/01/1994, No. 317744 Υπουργική Απόφαση. Εκτός από τις ελιές, οι κάτοικοι καλλιεργούν οπωροκηπευτικά. Επίσης υπάρχουν αρκετοί μπαξέδες με διάφορα  εσπεριδοειδή (πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές). Πριν μερικά χρόνια η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν ο καπνός. Η Απιδιά ήταν το μοναδικό χωριό της Λακωνίας που καλλιεργούσε καπνό από τουρκοκρατίας. Η ποικιλία που καλλιεργείτο ήταν «τσεμπέλια» και τα τελευταία χρόνια «βιρτζίνια». Απομεινάρι της καλλιέργειας του καπνού αποτελούν οι  εγκαταλελειμμένοι φούρνοι στον κάμπο.

Οι δωρεές – εισφορές υπέρ του συλλόγου των Απανταχού Απιδιωτών.

                                                                   Δείτε:

Το καταπληκτικό video αφιέρωμα της ΕΡΤ στην εκκλησία μας την Κοίμηση της Θεοτόκου

Τη  σελίδα που είναι αφιερωμένη στον  Πρωτοπρεσβύτερο του χωριού Μιχαήλ Λεωτσάκο. 

Την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ – ΙΜΠΡΑΗΜ – ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ  

Πάγος. Ενας ακόμη εφιάλτης.

elies-001Με δεδομένο ότι η συγκομιδή των ελαιόκαρπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το τετράμηνο Δεκεμβρίου – Μαρτίου η ξηρασία σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε δέντρα και ανθρώπους.

Σαν να μην έφταναν οι παραπάνω δυσκολίες έρχεται και ο «ιστορικός χιονιάς». Η ελπίδα των γεωργών είναι η υπερβολή που πάντοτε χαρακτηρίζει τις ειδήσεις των καναλιών. Είδομεν.

Συνελήφθη αλλοδαπός στην Απιδιά. Κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία.

Την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας αντιμετωπίζει 35χρονος αλλοδαπός υπήκοος Βουλγαρίας που συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 26.12.2016. Στην κατοχή βρέθηκαν μεταλλικά αντικείμενα καθώς και ανιχνευτής μετάλλων. Τα αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο, ο οποίος απεφάνθη ότι εμπίπτουν στον νόμο περί «Προστασίας αρχαιοτήτων». Την προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Μολάων.

Έπιασε τα 4,50 ευρώ το έξτρα παρθένο

Συνεχίζουν την «ξέφρενη» πορεία τους οι τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην χώρα μας. Σήμερα ελαιουργείο στην περιοχή των Μολάων, προσφέρεται στους παραγωγούς της περιοχής 4,50 ευρώ το κιλό χωρίς το ΦΠΑ, για τα ελαιόλαδα οξύτητας 0,3-0,4.

20161119_005322Για όσους ελαιοπαραγωγούς επιθυμούν να πωλήσουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ΦΠΑ, η προσφερόμενη τιμή από το ίδιο ελαιουργείο αγγίζει τα 4,85 ευρώ ανά κιλό, όπως αναφέρεται σε σχετική του ανακοίνωση προς τους ντόπιους αγρότες.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα,  οι τιµές για τους παραγωγούς µε ελαιόλαδο κάτω από 3 γραµµές έφτασαν στα 4,45 ευρώ το κιλό, ενώ και στις υπόλοιπες μεσογειακές αγορές οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν θετική την πορεία των τιμών, καθώς μετά από μία περίοδο σταθερότητας, αυτές ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα.

Στην Ισπανία οι τιµές για τους παραγωγούς έξτρα παρθένου ελαιολάδου συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, διαµορφούµενες στα 3,50 ευρώ το κιλό τη Δευτέρα 5 ∆εκεµβρίου, ενώ στο Μπάρι της Ιταλίας το έξτρα παρθένο τέλος Νοεµβρίου ήταν στα 5,58 ευρώ το κιλό.

Νέα διοίκηση στον συνεταιρισμό του χωριού.

elies-008.jpg

Μετά από εκλογές που διεξήχθησαν με απόλυτη διαφάνεια η νέα διοίκηση του ελαιουργικού συνεταιρισμού είναι:

Πρόεδρος Αλεξανδρής Παναγιώτης

Αντιπρόεδρος Χριστινάκης Γιάννης

Μέλος  Κουτσουμπός Νίκος

Μέλος Μπούτσαλης Χρήστος

Μέλος Θεοδωρακάκος Δημήτρης

Πλημμύρισε ο Ευρώτας.

Πλημμύρισε πάλι ο Ευρώτας.

Εικόνες που είχαμε ξαναδεί το 1999 όταν πλημμύρισε όλος ο κάμπος της Σκάλας. Από τότε μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα έκανε  το Κράτος στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Το ποτάμι πάντα θα απειλεί την περιοχή αφού είναι η δίοδος των υδάτων Ταυγέτου και Πάρνωνα  στον Λακωνικό κόλπο.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ!

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που άφησε πίσω της η θεομηνία, που έπληξε χθες το πρωί τη Λακωνία. ΑΠΙΔΙΑ, ΓΟΥΒΕΣ, ΒΡΟΝΤΑΜΑΣ, ΣΚΑΛΑ , MOΛΑΟΙ υπέστησαν τις μεγαλύτερες! Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που άφησε πίσω της η θεομηνία, που έπληξε χθες το πρωί τη Λακωνία, σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και δημόσιες υποδομές, με τα σοβαρότερα προβλήματα να εστιάζονται στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα.

Για την αποτύπωση και την καταγραφή των ζημιών, έχουν συγκροτηθεί συνεργεία σε όλα τα επίπεδα, ενώ οι κάτοικοι, που για δεύτερη φορά έχουν χτυπηθεί από τη θεομηνία (πέρσι ανεμοστρόβιλος σάρωσε την περιοχή της Σκάλας), προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Είναι σημαντικό, ότι η βελτίωση του καιρού βοήθησε να κατέβει η στάθμη του ποταμού Ευρώτα και να υποχωρήσουν τα νερά που έπνιξαν τον κάμπο και μαζί μ’ αυτόν και τα χωριά του.

Στην Λακωνία οι ζημιές είναι μεγαλύτερες στο κομμάτι των υποδομών και στις καλλιέργειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μικρές σε σπίτια. Από την κακοκαιρία έχει πληγεί και το φυτικό κεφάλαιο και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης στο Νομό, Ντία Τζανετέα, που περιοδεύει από το πρωί με τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, έχουν ξεριζωθεί τα δένδρα από τα ορμητικά νερά.

Οι σοβαρότερες ζημιές στη Λακωνία και στις δημόσιες υποδομές, εκτός από τους δρόμους που «έπνιξε»’ ο Ευρώτας, υπάρχουν στο Βρονταμά, στις Γούβες, στην Απιδιά, στο φαράγγι του Λάρνακα, στους Μολάους και στα χωριά του Σμύνους, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Η κ. Ντία Τζανετέα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι τεράστια η καταστροφή που έχει προκληθεί στο Νομό και σε επίπεδο υποδομών και σε καλλιέργειες και στην τοπική μας οικονομία. Ο νομός έχει υποστεί μεγάλες ζημιές στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Το κράτος θέλουμε να σταθεί δίπλα μας και να βοηθήσει, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα και να ανακουφιστούν οι πληγέντες».

Η απότομη πτώση της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως ανεβάζει τις τιμές

Η ξηρασία στην Ισπανία και η εξάπλωση μιας νόσου στα ελαιόδεντρα της Ιταλίας έχει προκαλέσει «απότομη πτώση» της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, αυξάνοντας σημαντικά την άνοδο των τιμών σε όλο τον κόσμο. Οι μετεωρολόγοι ωστόσο είναι αισιόδοξοι για την αλλαγή των συνθηκών, όπως γράφει σήμερα ο Independent.   Με το 54% των καλλιεργειών στην Ισπανία που δεν θα έχουν φέτος ελαιόλαδο λόγω της ξηρασίας του προηγούμενου χρόνου και τα άρρωστα δέντρα στη νότια περιοχή της Apuglia στην Ιταλία, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου έφτασε να είναι κατά 0,8 εκατομμύρια τόνους λιγότερη, σχέση με πέρυσι.   Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο και η μειωμένη συγκομιδή έχει ήδη ανεβάσει κατά 23% την τιμή του προϊόντος στη χώρα, ενώ οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου έφτασαν σε υψηλό δεκαετίας τον Ιανουάριο.   Παρά τις μεγάλες καλλιέργειες στην Ελλάδα, την Τυνησία και την Τουρκία, η παγκόσμια προμήθεια ελαιολάδου παραμένει σημαντικά μειωμένη. Στην Ισπανία οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται σύμφωνα με τον Thomas Mielke, διευθυντή του «Oil World».   Μιλώντας στην εφημερίδα «The Independent», o Milke δήλωσε: «Στην Ισπανία, η κατανάλωση του ελαιολάδου ήταν πολύ μεγάλη, πράγμα που σημαίνει ότι  είμαστε αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές για το υπόλοιπο της σεζόν, αφού έχουμε ήδη καταναλώσει πάρα πολύ» Ο Milke είπε για τη νόσο των ελαιόδενδρων στην Ιταλία (όπου πολλά δέντρα έχουν καταστραφεί εξαιτίας ενός  βακτηρίου που ονομάζεται Xylella factiriosa) ότι είναι «πολύ σοβαρή κατάσταση», η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ελαιολάδου το επόμενο έτος.   Η ΕΕ έχει ζητήσει την κοπή 11 εκατομμυρίων δένδρων στην Ιταλία λόγω της θανατηφόρας νόσου, αναφέρει η Daily Mail. Ωστόσο ο Milke είπε ότι υπάρχει φως στον ορίζοντα για την επόμενη χρονιά, εφ “όσον υπάρξουν «ευνοϊκές καιρικές συνθήκες» για την ανάπτυξη της ανθοφορίας της ελιάς. 

Χρύσα Βλάχου – Εν ώρα λήθης.

Μέσω της μνήμης τα βιώματά μας γίνονται παράσταση…
Η νέα ποιητική συλλογή της Χρύσας Βλάχου  με τίτλο Εν ώρα λήθης,
που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, έρχεται στον ΙΑΝΟ. Στις 22 Οκτωβρίου και ώρα 18:00.
Θα μιλήσουν οι:
Γουνελάς Χ.-Δ. αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, τομέα Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Γιώργος Σπανός εκπαιδευτικός
Δημήτρης Χριστόπουλος φιλόλογος-συγγραφέας
Θα ακουστούν μελοποιημένοι στίχοι της Χρύσας Βλάχου σε μουσική και ενορχήστρωση της Αραμπατζή Γεωργίας.
Στο πιάνο: Βασίλης Σωκράτους, στο βιολί: Γεωργία Αραμπατζή,  φωνή: Ανθή Τατσιούλη.
Η νέα ποιητική συλλογή της Χρύσας Βλάχου  «Εν ώρα λήθης», μας επισημαίνει τη σημαντικότητα της λήθης στη διαδικασία της γραφής, ως στοιχείο αρχέγονης διαμάχης, ολότητας, και απόκρυψης. Μας παρασύρει στη διαπίστωση πως μέσω της μνήμης τα βιώματά μας γίνονται παράσταση, μέσω της λήθης γίνονται αφήγηση. Το απροσδόκητο υπολανθάνει και παραμορφώνει ό,τι δεν μας αποκαλύπτεται. Μνήμη και λήθη επενεργούν στην ποιητική στιγμή και κατ’ επέκταση στη ζωή μας. Στις ποιητικές αφηγήσεις νιώθουμε ότι αυτό που διενεργείται έξω από εμάς, γίνεται ταυτόχρονα εσωτερική περιπέτεια. Κοινωνική, φιλοσοφική ποίηση με έντονο στοιχείο ρομαντισμού, αυτή η ποιητική συλλογή έρχεται να μετουσιώσει την καθημερινότητά μας με στίχους, ποιήματα και ποιητικές αφηγήσεις.

Ανεμογεννήτριες στον Πάρνωνα.

Με αμείωτο ρυθμό προχωρούν οι εργασίες εγκατάστασης τεραστίων ανεμογεννητριών στον Πάρνωνα. Μόνο ο πυλώνας της κάθε ανεμογεννητριας είναι 120 μέτρα. Για την πρόσβαση στις θέσεις εγκατάστασης των έχουν κατασκευαστεί δρόμοι ανάλογου πλάτους με δεδομένο ότι εγκαθίστανται μόνο στις κορυφές. Προκειμένου να περάσει ο εξοπλισμός από την Απιδιά χρησιμοποιείται η παράκαμψη προς Νιάτα – Αγιο Δημήτρη στο Βοδίνι. Με δεδομένο ότι ο εξοπλισμός και κατ’επέκταση τα ειδικά φορτηγά είναι τεραστίων διαστάσεων γίνονται και διαπλατύνσεις στα σημεία που είναι στενός ο δρόμος. Για ευνόητους λόγους και αποφυγή προσφυγών, που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση των έργων, οι αποζημιώσεις που δίνονται, για διετή ενοικίαση των εκτάσεων που χρησιμοποιήθηκαν στις διαπλατύνσεις, είναι πρωτοφανείς. Πέραν τούτου στις εργασίες συμμετέχουν τοπικοί επαγγελματίες. gen1.jpggen4.jpg20140923_190417.jpg20140923_190605.jpg