Πώς οι ιταλικές εταιρείες κερδίζουν από τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου

Η εξαγωγή του παγκοσμίου φήμης ελληνικού ελαιολάδου είναι ένα παράδειγμα για το πώς χάνεται το παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας.

Σύμφωνα με έκθεση στην εφημερίδα Καθημερινή , η Ελλάδα εξάγει χύμα τόνους ελαιολάδου σε μισή τιμή από ό, τι καταβάλλουν οι Έλληνες καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ.

Είναι σε όλους γνωστό ότι η Ιταλία είναι 2η παραγωγός χώρα παγκοσμίως σε ελαιόλαδο. Εκείνο που δεν είναι πολύ διαδεδομένο είναι,  ότι κατέχει  και την πρώτη θέση παγκοσμίως σε εισαγωγή ελαιόλαδου. Οι ιταλικές εταιρείες αγοράζουν το ελληνικό και όχι μόνο ελαιόλαδο,  το τυποποιούν το συσκευάζουν και το πουλάνε σε ξένες αγορές, συμπεριλαμβανομένης  και της Ελλάδας, σε μεγαλύτερη τιμή.

Η Καθημερινή λέει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Ελλάδα εξήγαγε 50.386 τόνους ελαιολάδου, αξίας συνολικής αξίας 214,9 εκατ. Ευρώ.

Με άλλα λόγια, εξήγαγε ελαιόλαδο με μέση τιμή 4,2 ευρώ / κιλό, ενώ το φθηνότερο εμπορικό σήμα σε ένα ελληνικό σούπερ μάρκετ πωλείται σε 8 έως 8,50 ευρώ / λίτρο, δηλαδή περίπου διπλάσια από την τιμή (1 λίτρο πετρελαίου ζυγίζει 915 γραμμάρια) .

Οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των εξαγωγών είναι χαμηλής αξίας επειδή είναι μη τυποποιημένα προϊόντα και πρώτες ύλες.