Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ!

Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας, αναντίρρητα, έγκειται στην πολυσημία της και την εμφαντικότητά της.  Δυστυχώς, όμως το ξεχνάμε πολλές φορές και την κακοποιούμε!  Το φορτίο της ευθύνης βαραίνει, άπαντες.  Όμως, το κυριότερο μερίδιο ευθύνης, ανήκει σε εμάς τους παιδαγωγούς.  Συνάμα, το διαδίκτυο και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, εν γένει, δημιούργησαν την ανάγκη για ένα νέο γλωσσικό κώδικα, το γνωστό “greeklish”.

Το λατινοελληνικό, όπως λέγεται αλφάβητο εισέβαλε δυναμικά στη ζωή μας και κατέκτησε σημαντική θέση, και σε πολλούς τομείς.  Σε μια μάλιστα πρόσφατη πλοήγηση στο διαδίκτυο διάβασα σε ένα σχόλιο χρήστη το εξής: “Τα greeklish είναι ο δούρειος ίππος, που θα καταστρέψει την ελληνική γλώσσα”.  Πόσο δίκιο έχει.

Πρόκειται για ένα στρατιώτη, εισβολέα, που στην αρχή ήρθε για να υπηρετήσει τις νεογεννηθείσες ιδέες, αλλά στην πορεία το πέρασμα του υπήρξε διαβρωτικό και ισοπεδωτικό, χωρίς υπερβολή, ενίοτε.

Τα κείμενα, τα οποία υποστηρίζονται από αυτό τον τρόπο γραφής καταλήγουν κουραστικά και δυσνόητα.  Μια από τις βασικές λειτουργίες, που εξυπηρετεί είναι η κάλυψη της ανορθογραφίας.  Δε γίνεται αντιληπτό όμως, ότι η ελληνική με αυτό τον τρόπο καταπατάται.  Από παντού “χάνει” το “αίμα” της, τη δύναμή της, το ρυθμό και τη μελωδία της.  Το ταλαιπωρημένο σώμα της δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, πάραυτα επιδιώκει σθεναρά να αντισταθεί.  Η δύναμη που αναδύεται είναι ζωοφόρος.  Αυτό το μήνυμα οφείλουμε να κρατήσουμε, όσο κι αν είναι έντονο το πνεύμα του “ωχαδερφισμού”! (επεξ. Πώς κάνεις έτσι; Ωχ, αδελφέ!).

Και τι έγινε;  Σιγά το θέμα!  Όλοι, έτσι γράφουν.  ΕΣΥ, θα σώσεις τον κόσμο;
Δυστυχώς, όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι αγχωτικοί ρυθμοί, η ταχύτητα εν συνόλω, που συνοδεύει την καθημερινότητα μας, “στενεύει” τα περιθώρια της δραστικής δύναμης της άρτιας γλωσσικής έκφρασης.  Ο γραπτός λόγος, ασφαλώς, χωρίς να εξαιρείται ο προφορικός, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θυσιάζεται ανελλιπώς.

Η σύντμηση του λόγου, η ανορθογραφία και η ασυνταξία διαδέχονται ή καλύτερα παραγκωνίζουν τους ορθογραφικούς, γραμματικούς αλλά και συντακτικούς κανόνες.
Ας αλλάξουμε, λοιπόν, πορεία πλεύσης, καθώς, ως δια μαγείας τα προβλήματα δεν επιλύονται!

Ο προφορικός και ο γραπτός λόγος προκειμένου να διαφυλαχτούν απαιτούν την προσοχή μας!

Ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος μας έδωσαν τη ζωή και τον πολιτισμό!  ΕΜΕΙΣ;  Οδηγούμε σε θάνατο τη Γλώσσα μας, την Πατρίδα μας, το Είναι μας;

Εύστοχη, κρίνεται εδώ η ρήση του Steve Jobs, Αμερικανός επιχειρηματίας (συνιδρυτής της Apple): “Θα μπορούσα να ανταλλάξω όλη μου την τεχνολογία, για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη”.

Ως Λάκωνες, ας κάνουμε την αρχή!!!  Λεωνίδας, Παλαιολόγος, Μυστράς, Μονεμβασία, Κάστρο Γερακίου και Πύργοι Μάνης, αποτελούν τους στυλοβάτες της Ιστορίας μας!
“Φυλάνε Θερμοπύλες”

Μόνοι τους θα πολεμήσουν στις επάλξεις;

Επιμέλεια: Ιωάννα Κυρανάκη Φιλόλογος