Ιδιώτες τυποποιητές – εξαγωγείς μίλησαν στην “Ε” για τη σταθερή αξία, το αυξανόμενο ενδιαφέρον κυρίως σ’ άλλους νομούς της χώρας (π.χ. στις Λιβανάτες Φθιώτιδας φύτεψαν 70.000 νέα δέντρα) και την ανοδική πορεία της ελιάς Καλαμών στην αγορά.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης είπε ότι η Ενωση δεν καθορίζει τιμή, αλλά δίνει προκαταβολή με βάση τις περσινές τιμές και εκκαθάριση στο τέλος – σύμφωνα με την τιμή με την οποία η ελιά θα διατεθεί στην αγορά.
Ο Δημήτρης Γυφτέας, επικεφαλής στην “ΑΓΡΟΒΙΜ”, ανέφερε πως «είναι μια καλή παραγωγή για τη Μεσσηνία, μεγαλύτερη από πέρσι. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι τώρα στην αρχή, και στη συνέχεια θα δείξει». Κάλεσε τους παραγωγούς «να μην τις μαζεύουν πράσινες, η ελιά Καλαμών πρέπει να έχει πάρει το χρώμα της» – και παρατήρησε: «Είναι μια σταθερή αξία, αλλά πρέπει να την προσέξουμε και να την περιποιούμαστε. Να την προσέχουμε από ασθένειες όπως ο δάκος και να τη μαζεύουμε στο σωστό χρόνο».
Ο Ανδρέας Δαμουράς από το Τρίκορφο είπε ότι «έχει παραγωγή, είναι όμως όψιμη» και σημείωσε: «Αυτός ο καιρός τις “τσιτώνει” και θα τις φέρει γρηγορότερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν. Πρέπει όμως να βρέξει. Αν μαζευτούν τώρα που φαίνεται ότι είναι καλές και τις βάλεις στο νερό, μπορεί να μαλακώσουν. Να βρέξει πρώτα και μετά από 2 ημέρες να τις μαζέψουν. Οι ελιές Καλαμών είναι σταθερή αξία. Η αγορά τους μεγαλώνει, όπως μεγαλώνει και η παραγωγή». Επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να έχουμε ανοίγματα στις τιμές, να τις ανεβάσουμε. Να μην υπάρχει ψαλίδα για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη διάθεση. Οι ξένοι θέλουν σταθερή ποιότητα και σταθερές τιμές». Οσον αφορά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το προϊόν ενημέρωσε ότι «στις Λιβανάτες Φθιώτιδας φύτεψαν 70.000 νέα δέντρα, ενώ στη Λακωνία κεντρώνουν τις βάτσικες και τις κάνουν χοντρολιές». Εξήγησε πως «συμφέρει η ελιά Καλαμών και οικονομικά, γι’ αυτό έχουν στραφεί προς αυτή».
Ο Αλέξανδρος Δραγώνας εκτίμησε ότι «η παραγωγή είναι από μέτρια έως καλή, καλύτερη από πέρσι» και παρατήρησε: «Ο καιρός δε βοηθάει, η ζέστη δε δίνει τα υγρά που θέλουν οι ελιές και υπάρχει κίνδυνος να ζαρώσουν. Και για να μη ζαρώσουν, θα πρέπει να τις ποτίσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί – κι αυτό δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Σε κάποιες περιοχές υπάρχει πρόβλημα με το δάκο, κυρίως λόγω του καιρού. Είναι όψιμη η παραγωγή τουλάχιστον κατά 10 ημέρες». Οσο για τις τιμές, ανέφερε πως «δεν έχει δείξει η αγορά. Δε μπορούμε να πούμε, είναι νωρίς ακόμα».