Αρχείο κατηγορίας Τελευταία

Τα «κάλαντα» της Μεγάλης Παρασκευής στην Απιδιά.

Λέγονταν (δεκαετίες πριν) το πρωί, από τα παιδιά της Απιδιάς, που επισκέπτονταν τα σπίτια με ένα σταυρό στολισμένο με κίτρινες μαργαρίτες (τις κριμπισιώρες) και οι νοικοκυρές τους έδιναν συνήθως αυγά.
 
Σήμερα μαύρος Ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα, σήμερα όλοι θλίβουνται και τα βουνά λυπούνται, σήμερα έβαλαν βουλή οι άνομοι Οβραίοι,οι άνομοι και τα σκυλιά κι’ οι τρισκαταραμένοι για να σταυρώσουν το Χριστό, τον Αφέντη Βασιλέα. Ο Κύριος ηθέλησε να μπει σε περιβόλι να λάβει δείπνον μυστικόν για να τον λάβουν όλοι. Κι’ η Παναγιά η Δέσποινα καθόταν μοναχή της,τας προσευχάς της έκανε για το μονογενή της.Φωνή τους ήρθ’ εξ Ουρανού απ’ Αρχαγγέλου στόμα:-Φτάνουν κυρά μου οι προσευχές, φτάνουν κι’ οι μετάνοιες, το γυιό σου τον επιάσανε και στο φονιά τον πάνε και στου Πιλάτου την αυλή εκεί τον τον τυραγνάνε.-Χαλκιά-χαλκιά, φτιάσε καρφιά, φτιάσε τρία περόνια. Και κείνος ο παράνομος βαρεί και φτάχνει πέντε.-Συ Φαραέ, που τά ‘φτιασες πρέπει να μας διδάξεις.-Βάλε τα δυο στα χέρια του και τ’ άλλα δυο στα πόδια,το πέμπτο το φαρμακερό βάλε το στην καρδιά του,να στάξει αίμα και νερό να λιγωθεί η καρδιά του. Κι’ η Παναγιά σαν τάκουσε έπεσε και λιγώθη, σταμνί νερό της ρίξανε, τρία κανάτια μόσχο για να της ερθ’ ο λογισμός, για να της έρθει ο νους της. Κι’ όταν της ηρθ’ ο λογισμός, κι’ όταν της ηρθ’ ο νους της, ζητά μαχαίρι να σφαγεί, ζητά φωτιά να πέσει, ζητά γκρεμό να γκρεμιστεί για το μονογενή της.-Μην σφάζεσαι, Μανούλα μου, δεν σφάζονται οι μανάδες Μην καίγεσαι, Μανούλα μου, δεν καίγονται οι μανάδες. Λάβε, κυρά μ’ υπομονή, λάβε, κύρά μ’ ανέση.-Και πώς να λάβω υπομονή και πώς να λάβω ανέση,που έχω γυιο μονογενή και κείνον Σταυρωμένον.Κι’ η Μάρθα κι’ η Μαγδαληνή και του Λαζάρου η μάνα και του Ιακώβου η αδερφή, κι’ οι τέσσερες αντάμα, επήραν το στρατί-στρατί, στρατί το μονοπάτι και το στρατί τους έβγαλε μες του ληστή την πόρτα.-Άνοιξε πόρτα του ληστή και πόρτα του Πιλάτου. Κι’ η πόρτα από το φόβο της ανοίγει μοναχή της.Τηράει δεξιά, τηράει ζερβά, κανέναν δεν γνωρίζει,τηράει δεξιώτερα βλέπει τον Αϊγιάννη, Αγιέ μου Γιάννη Πρόδρομε και βαπτιστή του γυιου μου, μην είδες τον υγιόκα μου και τον διδάσκαλόν σου;-Δεν έχω στόμα να σου πω, γλώσσα να σου μιλήσω,δεν έχω χεροπάλαμα για να σου τόνε δείξω. Βλέπεις Εκείνον το γυμνό, τον παραπονεμένο, οπού φορεί πουκάμισο στο αίμα βουτηγμένο, οπού φορεί στην κεφαλή αγκάθινο στεφάνι; Αυτός είναι ο γυιόκας σου και με ο δάσκαλός μου!Κι’ η Παναγιά πλησίασε γλυκά τον αγκαλιάζει.-Δε μου μιλάς παιδάκι μου, δε μου μιλάς παιδί μου;-Τι να σου πω, Μανούλα μου, που διάφορο δεν έχεις·μόνο το μέγα-Σάββατο κατά το μεσονύχτι,που θα λαλήσει ο πετεινός και σημάνουν οι καμπάνες,τότε και συ, Μανούλα μου, θάχεις χαρά μεγάλη! Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γη, σημαίνουν τα Ουράνια, σημαίνει κι’ η Άγια Σοφία με τις πολλές καμπάνες. Όποιος τ’ ακούει σώζεται κι’ όποιος το λέει αγιάζει,κι’ όποιος το καλοφουγκραστεί Παράδεισο θα λάβει,  Παράδεισο και λίβανο απ’ τον Άγιο Τάφο. Image may contain: people standing and indoorΟ επιτάφιος της Απιδιάς εφέτος. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στα μέλη του συλλόγου γυναικών για το δημιούργημά τους.

Το νέο Δ.Σ. του συλλόγου των απανταχού Απιδιωτών.

Η σύνθεση του Δ.Σ.  που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στις 11 Φεβρουαρίου 2018 έχει ως εξής:

Πρόεδρος : Θωμόπουλος Νίκος

Α’ Αντιπρόεδρος : Λεωτσάκος Παύλος

Β’ Αντιπρόεδρος : Σάρρου Λέλα

Γραμματέας : Στρατηγάκη Θεοδώρα

Ταμίας : Μακρής Αλέξανδρος

Μέλος : Τσολομύτη Αρετή

Μέλος : Θωμόπουλος Ηλίας

Έως 34 ευρώ το κιλό πωλείται η ελιά Καλαμών στις ΗΠΑ

Ενδιαφέρουσα έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για την αγορά επιτραπέζιας ελιάς.

Μεγάλη απόκλιση εμφανίζουν οι τιμές λιανικής των επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ, αφού κυμαίνονται από 5,99 δολάρια/κιλό έως 43,38 δολάρια/κιλό. Την ανώτερη τιμή πιάνουν οι ελιές Καλαμών, σύμφωνα με σχετική έρευνα  της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για την εν λόγω αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διακύμανση αυτή, ομοίως με το ελαιόλαδο, οφείλεται όχι μόνο στις ποιοτικές διαφοροποιήσεις του προϊόντος, αλλά και στο πόσο αναβαθμισμένη θεωρείται  η εκάστοτε υπεραγορά (σε όρους ποιότητας και τιμής), επισημαίνεται στην έρευνα, που παρουσιάζει τα στοιχεία ύστερα από τιμοληψία του προϊόντος σε τρεις διαφορετικής κλίμακας ποιότητας και τιμών υπεραγορές (super markets) της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσιγκτον.

Το 2016, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κονσερβοποιημένων ελιών ήταν 0,45kg.

Οι περισσότερες κονσερβοποιημένες ελιές χρησιμοποιήθηκαν στην βιομηχανία τροφίμων, όπως σε πιτσαρίες και αλυσίδες fast-foods.

«Η ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα της μεσογειακής κουζίνας συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της κατανάλωσης», τονίζεται στην έκθεση.

ΑΞΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΕΛΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ – ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ (Σε χιλιάδες Δολάρια)

2012 93.943 2013 101.817 2014 115.110 2015 118.738 2016 121.815 2017 132.153

Το κείμενο της έρευνας

Αποτελέσματα εκλογών στο σύλλογο των απανταχού Απιδιωτών.

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 11/02/2018 

Αποτελέσματα (αλφαβητικά):

ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΑΚΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΣΑΡΡΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΣΟΛΟΜΥΤΗ ΑΡΕΤΗ
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΟΥΡΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΥΛΑΚΟΥ ΠΟΠΗ

Ραδιοφωνική μαθητική ομάδα ΚΕΑΤ «ΒΕΤΤΥ».

Η ραδιοφωνική μαθητική ομάδα του ΚΕΑΤ με τίτλο «ΒΕΤΤΥ» συστάθηκε λίγες μέρες μετά την απρόσμενη απώλεια της διοικήτριας του ΚΕΑΤ Μπέττυς Λεωτσάκου. Τρεις εμψυχώτριες καθηγήτριες και εννέα μαθήτριες θέλησαν να κάνουν πράξη τό όραμα της Διοικητριας για την δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού όπου τα ίδια τα παιδιά θα έχουν  τη δυνατότητα να εκφραστούν.

Δείτε την ανακοίνωση.   

 

 

Εκδήλωση για τη μετονομασία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Μπέττυ Λεωτσάκου»

Εκδήλωση για τη μετονομασία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ "Μπέττυ Λεωτσάκου"

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση για τη μετονομασία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ "Μπέττυ Λεωτσάκου".

Posted by Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών on Donnerstag, 2. November 2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, η οποία αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει το πλήθος του κόσμου που έδωσε το παρών, θέλοντας να τιμήσει την αξέχαστη Μπέττυ Λεωτσάκου, το κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο της και τη σπουδαία προσφορά της στο χώρο της οπτικής αναπηρίας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, η εκδήλωση για τη μετονομασία του 1ου ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Μπέττυ Λεωτσάκου» που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και η ΑΜΚΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

Οι μαθητές του Κέντρου της αφιέρωσαν το μουσικό τους πρόγραμμα σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, για να ακολουθήσουν χαιρετισμοί στο ίδιο κλίμα από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Θεανώ Φωτίου, τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Νικόλαο Μανιό, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καλλιθέας, κα. Άννα Γιαννάκου Πάσχου,, την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής για θέματα πολιτών με αναπηρία, κα. Βιβή Τσαβαλιά, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Ηλία Μαργιόλα, τον Διοικητή και Πρόεδρο Δ.Σ. του ΚΕΑΤ, κ. Μενέλαο Τσαούση, τον Διαχειριστή της ΑΜΚΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, κ. Ιωάννη Κρουστάλη, τους γονείς μαθητών του ΚΔΑΠ, κ. Βήχο και κ. Παπαπανάγου και φυσικά τον πατέρα της αείμνηστης Μπέττυς, κ. Ιωάννη Λεωτσάκο.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Τυφλών, κ. Νικόλαος Γιαλούρης, εκπρόσωποι Φορέων, Οργανώσεων και Υπουργείων, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που χαιρέτησαν την εκδήλωση από μακριά, αποστέλλοντας τα μηνύματά τους.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με το νέο όνομα του Κέντρου από τον κ. Κουρουμπλή, την κα. Φωτίου και την κα. Τσαβαλιά.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και τίμησαν μαζί μας τη μνήμη της Μπέττυς, σε μία συγκινητική, υπέροχη βραδιά.

2017. Το έτος με τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η χρονιά που πέρασε θα μείνει στη μνήμη μας  ως η χρονιά που 12 συγχωριανοί μας έπαψαν να είναι μαζί μας. Σε ένα χωριό σαν το δικό μας, ο αριθμός είναι τουλάχιστον υπερβολικός.

Ο θλιβερός απολογισμός.

 1. Μπέττυ Λεωτσάκου
 2. Μαρίκα Μακρή
 3. Νίκος Δικαιάκος
 4. Χριστίνα Στρατηγάκη
 5. Τασία Λάμπρου
 6. Μιχάλης Λάμπρος
 7. Μαρία Σπανού
 8. Κώστας Βλάχος
 9. Παντελής Κατσιμπούλας
 10. Βαγγέλης Σπανός
 11. Παναγιώτης Κουτσουμπός
 12. Ιωάννης Μακρής

Οι επιτραπέζιες ελιές κατακτούν τους καταναλωτές ανά τον κόσμο.

 Η κατανάλωση σήμερα είναι 2,86 φορές υψηλότερη από την κατανάλωση πριν από 30 χρόνια. Περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών στον κόσμο επικεντρώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με στοιχεία του IOC  η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών έχει αυξηθεί σταθερά κατά τα τελευταία 30 έτη συγκομιδής,  από 950.000 τόνους το 1990/91 σε 2.953.500 τόνους το 2017/18, αύξηση κατά 211%, φθάνοντας σε όγκο 3,1 φορές υψηλότερη από την εξεταζόμενη περίοδο.

Η παραγωγή αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη του IOC, με ιδιαίτερη ανάπτυξη στην Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ισπανία, την Αλγερία, την Ελλάδα, την Αργεντινή, το Ιράν και το Μαρόκο.

Εκτιμάται ότι η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών  του 2017/18 θα αυξηθεί κατά 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής θα σημειώσουν συνολική μείωση 11% λόγω της μείωσης της παραγωγής στην Ισπανία, η οποία προβλέπει τη συγκομιδή 521.500 τόνων, μειωμένη κατά 12% από το προηγούμενο έτος. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα αυξήσει την παραγωγή της κατά 31% και η Ιταλία κατά 20%.
Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε άλλες χώρες μέλη, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, οι οποίες αναμένεται να κάνουν ρεκόρ 650.000 και 455.000 τόνων και αύξηση κατά 30% και 14% αντίστοιχα. Η παραγωγή στην Αργεντινή, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Τυνησία αναμένεται επίσης να αυξηθεί, ενώ θα μειωθεί ή θα παραμείνει σταθερή στις υπόλοιπες χώρες.

Η παγκόσμια κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών είναι 2,86 φορές υψηλότερη από αυτή των 30 ετών, με αύξηση κατά 186% την περίοδο 1990/91 – 2017/18.
Στις χώρες που ξεχωρίζουν λόγω της αυξημένης παραγωγής , παρατηρήθηκε και απότομη αύξηση της κατανάλωσης. Στην Αίγυπτο, η κατανάλωση αυξήθηκε από 11.000 τόνους το 1990/91 σε 450.000 για το 2017/18. στην Αλγερία αυξήθηκε από 14.000 σε 289.000 τόνους και στην Τουρκία από 110.000 σε 355.000 τόνους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε επίσης την αύξηση της συνολικής κατανάλωσής της, από 346.500 σε 585.000 τόνους.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τέσσερις αγορές (Ευρωπαϊκή Ένωση,  Αίγυπτος, την Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες) αντιπροσωπεύουν το 57% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Πηγή: http://www.teatronaturale.it/tracce/mondo/25450-le-olive-da-tavola-conquistano-i-consumatori-internazionali.htm

Ο εφιάλτης της Τριστέτσας στην Απιδιά.

Σε έλεγχο που έγινε σε ληφθέντα  δείγματα  από τις αρμοδίες υπηρεσίες διαπιστώθηκε  η ύπαρξη του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών σε μπαξέ εντός των ορίων του χωριού.(GPS point Χ:390864 Ψ:4079332 κατά ΕΓΣΑ 87) .

Η λέξη Τριστέτσα προέρχεται από την πορτογαλική λέξη tristeza που σημαίνει θλίψη.  Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δένδρα όταν προσβληθούν, προκαλεί θλίψη και γι’ αυτό ονομάσθηκε έτσι.Αποτέλεσμα εικόνας για τριστέτσα wikipedia

Είναι η πιο σοβαρή ιολογική ασθένεια που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές κ.α.) και κυρίως, αυτά που είναι εμβολιασμένα επάνω σε νερατζιά, η οποία δεν έχει καθόλου ανθεκτικότητα σ’ αυτήν.Σχετική εικόνα

Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπεται από την ΚΥΑ 665/121285/5-9-2006.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας με αρ. πρωτ. 337246/48613/27-12-2017 οριοθετήθηκαν ζώνες από την αρχική εστία:

– μία Εστιακή ζώνη, τουλάχιστον 500 μέτρων από την αρχική εστία όπου διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών.

– μία Ζώνη ασφαλείας, τουλάχιστον 500 μέτρων πέραν από την Εστιακή ζώνη και

– μία Ουδέτερη ζώνη, τουλάχιστον 500 μέτρων πέραν από τη Ζώνη ασφαλείας.

Απαγορεύονται μέχρι της εξάλειψης του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών:

α) Εντός της Εστιακής ζώνης:
– οι νέες φυτεύσεις.
– οι επανεμβολιασμοί σε εγκατεστημένες φυτείες,
– η διακίνηση καρπών με ποδίσκους και φύλλα εκτός της ζώνης αυτής.
– η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και
– η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά δια¬τηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).

β) Εντός της Ζώνης ασφαλείας:
– η διακίνηση καρπών με φύλλα και ποδίσκους εκτός της ζώνης αυτής.
– η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού
– η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά και το παραγόμε¬νο πολλαπλασιαστικό υλικό διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).

γ) Εντός της Ουδέτερης ζώνης:
– η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά δια¬τηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).